Zelfstandigen in de kijker – de Vietnamese zaak, ‘Pho Sure’, door Phuong (Mai) Dang en Paul De Meulenaer

10-15 jaar terug was het ondenkbaar dat we zoveel diverse zaken in Oostende hebben. Met bijna 140 nationaliteiten in Oostende is het ook zeer verrijkend en fijn dat we tegenwoordig van zoveel verschillende culturen keuken kunnen genieten.

Sinds midden augustus 2021 is er een nieuwe aanwinst op de Alfons Pieterslaan, naast de supermarkt, Carrefour. Phuong Mai Dang en Paul de Meulenaer zijn man en vrouw die samen hun krachten gebundeld hebben om deze mooie Vietnamese zaak hier te beginnen. Hier voel je je direct ‘thuis’ als je binnenstapt, want het is ook hun bedoeling om een ‘huisstijl’ keuken-sfeer te bezorgen aan hun klanten.

De juiste timing en de juiste plaats

5 jaar terug, verhuisden Paul en Mai naar België. 1 jaar lang zijn ze in Blankenberge gebleven, maar samen droomden ze al om een gezellige zaak te beginnen, enkel wisten ze toen nog niet waar en wanneer. Toen ze eens op bezoek naar Oostende kwamen 4 jaar terug, zijn ze hun hart verloren aan deze Koningin der Badsteden. In 2016 is deze familie met 2 kinderen naar Oostende komen wonen. Het voelde juist hier – Oostende is een dynamiek jonge stad waar dat ze ooit hun dromen kunnen realiseren.

De zaakvoerders, Mai & Paul

Mai & Paul de nieuwe starters in Oostende

Mai leerde het Nederlands tot het niveau 2.4 en Paul spreekt reeds de taal. Horeca zit in zijn bloed – zijn ouders hadden ook een zaak, de vader een boer, en de moeder de chef-kokkin. Zelf heeft hij reeds horeca-zaken geopend in Israël en in Nederland en na wat ervaring bij Vayamundo, zijn ze nu aan de slag met hun zaak. Mai is afkomstig uit Hanoi, Vietnam, waar dat het koppel elkaar in 2005 leren kennen heeft en heeft ook ervaring in een koffiezaak, zelf gewerkt als restaurant manager. Interieur-inrichting doet zij enorm graag, en bij Pho Sure en haar huis in Oostende kon zij dit naar haar hartenlust doen om een gezellig huisgevoel te bezorgen aan iedere bezoeker. Dus hier heb je de perfecte combinatie – Mai met haar creatieve geest voor alle inrichtingen, logo ontwerp en Paul met zijn horeca-ervaring. Zij is ook uiteraard de chef-kokkin van dienst.

Gemaakt met lekkere, verse ingrediënten en veel liefde!

Na de geboorte van hun 3de kindje in 2017, zochten ze naar een geschikte locatie. Dit jaar vonden ze deze prachtige, strategische locatie en het voelde juist om hier hun zaak te beginnen. Er zijn hier 20 zitplaatsen, wat juist genoeg is voor hen twee om samen te runnen. Bij het mooie weer kan je ook buiten op het terras eten en drinken. 3 maanden hebben ze dit pand verbouwd en ingericht en nu hebben we de 1ste Vietnamese zaak in Oostende!

‘Niet moeilijk om een zaak te beginnen’

Paul die zelf uit Sint-Niklaas komt zegt dat het niet moeilijk is om een zaak te beginnen als je precies weet wat je wil doen en voor hoeveel klanten je voor ogen hebt. Het koppel is duidelijk niet een nacht over ijs gegaan met hun idee – ze hebben voordien reeds hun menu uitgeprobeerd met vrienden en familie tot dat ze met dit afgebakend idee kwamen. Hun focus is de beroemde Vietnamese noedel, ‘Pho’ met o.a. hun eigen zelfgemaakte bouillon (uit kip of rundsvlees), huisgemaakte patés voor hun baguettes en huisgemaakte gehaktballetjes. Voorlopig staat op hun menukaart enkel vleesgerechten, maar in de toekomst zal er gekeken worden naar vegetarische optie’s. Diegenen die nu al willen naartoe gaan kunnen aan Mai vragen voor een tofu en groentjes alternatief.

Unieke zelfbediening kiosk – corona-proof en efficiënt

Een jonge klant stapte binnen en maakte zijn bestelling bij deze zelfbediening kiosk

Deze zaak heeft gekozen voor een speciale kiosk waar je zelf iets kan bestellen en onmiddellijk betalen. Mai en Paul zullen in de keuken de bestelling ontvangen en aan de slag gaan met het eten voor te bereiden. Het is een interessant concept die je nu bvb in de McDonalds ziet, en hier hebben ze bewust in dit geïnvesteerd, ook omdat ze cashloze betaling willen stimuleren.

Wereld van verschil – Hanoi en Oostende

Een van hun kinderen is achter hun middagmaal komen halen. Het is zo veilig in Oostende dat de kinderen kunnen zelf overal naartoe gaan.

In Hanoi is het verkeer te druk, waardoor dat de kinderen vaak thuisblijven. Oostende is een stad die zo veilig en een oase van rust is, en toch leeft het hier. Het is ook de perfecte stad om hun kinderen hier groot te brengen waar ze aan het gevarieerde vrijetijdsaanbod kunnen deelnemen. In Oostende is er een echte beweging en hier voelen ze zich perfect thuis. Er zijn in Oostende echter niet veel Vietnamezen, en toch zijn er heel wat diverse klanten geweest, grotendeels toeristen en Oostendenaars die nieuwsgierig zijn over de Vietnamese keuken of die reeds ooit in Vietnam geweest zijn.

Menukaart

Pho noodle met stoofvlees en zelfgemaakte gehaktballetjes
De gietijzeren pan -rundsvlees -smaakvol en kleurrijk


Prijs-kwaliteit -kan je echt niet klagen, omdat je hier Vietnamese streetfood kan genieten. Voor een heerlijke portie ‘pho’ noodle, betaal je enkel 10 €. Het is een aanrader om te drinken met hun ijskoffie (2,50€) die ook populair is in Vietnam. De gietijzeren pan gerechten zijn ook een aanrader en kosten maar 15 € per portie. Je kan ook voor een vegetarische optie baguette gaan met komkommer, zuurzoete wortels en koriander.

De enige plaats waar je ‘freak-shakes’ kan bestellen

Ibrahim heeft de kers-freakshake besteld. Lekker verfrissend en decadent

Bij Pho Sure kan je heerlijke shakes uit basis van melk en ijsjes bestellen. Het is wat decadent, maar af en toe mag je zeker jezelf eens verwennen, en hier is het adres waar je dit kan bestellen in Oostende.

De toekomst

Paul en Mai organiseren geregeld actie’s om nieuwe klanten aan te trekken, waar je aan voordelige prijs iets kan bestellen. Volg zeker hun Facebook-pagina, om op de hoogte te zijn van hun promotie’s.

Een voorbeeld van hun huidige actie – de ‘combo’ tussen hun broodje en heerlijke ijskoffie

Ze denken er ook aan om gefrituurde Vietnamese loempia’s binnenkort op hun menukaart toe te voegen, dus hou hun pagina zeker in de gaten.

Praktisch
Adres : Alfons Pieterslaan 91
Ter plaatse eten of take-away
Openingsuren : maandag tot zaterdag van 10 uur tot 18 uur
Telefoonnummer : 059 43 61 01
Facebook pagina : https://www.facebook.com/PhoSure91

*Voor dit interview werd onze mondkapjes soms even geopend om de glimlach van de klanten en zaakvoerders te laten zien. Wel werd het constant aangedaan wanneer er verplaatst werd in de zaak.
**De prachtige foto’s zijn met dank aan Egmond Dobbelaere. Bedankt aan Ibrahim ook om mee te gaan en dit artikel is nagelezen door Dimitri De Coninck.

Auteur: Lili C.

maro.oostende@gmail.com

Plaats een reactie